Desery Drożdżowe Przekąski Śniadania

Cynamonowe drożdżowe ślimaki z białą czekoladą

Sezon jesienno-zimowy zawsze kojarzy mi się z kubkiem gorącej kawy lub kakao i z drożdżowymi, mocno maślanymi wypiekami. Pięknie wyrośnięte drożdżówki zawsze poprawią humor, a do tego w całym domu unosi się piękny zapach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Składniki:

  • 250g mleka
  • 50g cukru
  • 25g drożdży świeżych (lub 7g suszonych)
  • 125g masła rozpuszczonego (100g do ciasta + 25g do smarowania)
  • 450g mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • dodatki: cynamon/biała czekolada/lukier

Przygotowanie:

  1. W małym garneczku przygotowujemy zaczyn, czyli 250g mleka delikatnie podgrzewamy, zdejmujemy z ognia dodajemy 50g cukru i 25g świeżych drożdży. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce przygotowujemy 450g mąki, 100g rozpuszczonego masła, 1 jajko, płaską łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Dodajmy zaczyn i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Najlepiej zacząć od mieszania łyżką, ciasto może się kleić. Jak już będzie wyrobione zagniatamy je w kulę, wkładamy do dużej miski wcześniej natłuszczonej masłem i zostawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  3. Przygotowujemy czekoladę do posmarowania bułeczek – 100g czekolady wkładamy do szklanej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 płaską łyżeczkę kardamonu i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce przygotowujemy 25g rozpuszczonego masła.
  4. Rozgrzewamy piekarnik – 180 stopni (góra-dół).
  5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stole oprószonym mąką. Rozwałkowujemy w prostokąt ok. 40x25cm i smarujemy masłem. Rolujemy, składamy na 3 i znowu rozwałkowujemy w prostokąt 40x25cm. Ponownie smarujemy masłem, rolujemy i składamy na 3. Ostatni raz rozwałkowujemy  w prostokąt o wymiarach ok. 40x25cm i smarujemy rozpuszczoną czekoladą z cynamonem i kardamonem. Rolujemy ciasto i tniemy w paski grubości ok. 2-3cm i układamy je w szklanym naczyniu żaroodpornym. Możemy jeszcze dodatkowo posypać cynamonem.
    Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  6. Po upieczeniu możemy udekorować rozpuszczoną białą czekoladą, lukrem lub dodatkowo posypać cynamonem. Ja zawsze stawiam na białą czekoladę <3.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *