Sezon jesienno-zimowy zawsze kojarzy mi się z kubkiem gorącej kawy lub kakao i z drożdżowymi, mocno maślanymi wypiekami. Pięknie wyrośnięte drożdżówki zawsze poprawią humor, a do tego w całym domu unosi się piękny zapach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Składniki:
- 250g mleka
- 50g cukru
- 25g drożdży świeżych (lub 7g suszonych)
- 125g masła rozpuszczonego (100g do ciasta + 25g do smarowania)
- 450g mąki
- 1 jajko
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- dodatki: cynamon/biała czekolada/lukier
Przygotowanie:
- W małym garneczku przygotowujemy zaczyn, czyli 250g mleka delikatnie podgrzewamy, zdejmujemy z ognia dodajemy 50g cukru i 25g świeżych drożdży. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- W dużej misce przygotowujemy 450g mąki, 100g rozpuszczonego masła, 1 jajko, płaską łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Dodajmy zaczyn i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Najlepiej zacząć od mieszania łyżką, ciasto może się kleić. Jak już będzie wyrobione zagniatamy je w kulę, wkładamy do dużej miski wcześniej natłuszczonej masłem i zostawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotowujemy czekoladę do posmarowania bułeczek – 100g czekolady wkładamy do szklanej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 płaską łyżeczkę kardamonu i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce przygotowujemy 25g rozpuszczonego masła.
- Rozgrzewamy piekarnik – 180 stopni (góra-dół).
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stole oprószonym mąką. Rozwałkowujemy w prostokąt ok. 40x25cm i smarujemy masłem. Rolujemy, składamy na 3 i znowu rozwałkowujemy w prostokąt 40x25cm. Ponownie smarujemy masłem, rolujemy i składamy na 3. (Można to składanie pominąć i 100g roztopionego masła dodać od razu na etapie wyrabiania ciasta :))
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach ok. 40x25cm i smarujemy rozpuszczoną czekoladą z cynamonem i kardamonem. Rolujemy ciasto i tniemy w paski grubości ok. 2-3cm i układamy je w szklanym naczyniu żaroodpornym. Możemy jeszcze dodatkowo posypać cynamonem.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (góra-dół). - Po upieczeniu możemy udekorować rozpuszczoną białą czekoladą, lukrem lub dodatkowo posypać cynamonem. Ja zawsze stawiam na białą czekoladę <3.
Smacznego!