Te kanapki to pełnia doznań w jednym kęsie! Mamy lekką cierpkość z limonki, ostrość i słodycz z sosu, chrupkość z sezamu i delikatność z jajka. Polecam, bo wyglądają niepozornie, a dają ogrom smaków.
Składniki (na ok. 10 kanapeczek):
- 5 dużych kanapek chleba (idealnie pumpernikiel lub żytni)
- pół miękkiego awokado
- 2 płaskie łyżeczki sezamu
- pół limonki (sok i skórka)
- sól/pieprz
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- duża łyżka sosu słodko-pikantnego z chilli z Tao Tao
- do podania: kawałek zielonego ogórka (otarta skórka)/szczypiorek/pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- 2 jajka ugotować na prawie twardo (idealnie jeżeli żółtka będą lekko miękkie).
- Z kanapek wycinamy mniejsze kanapeczki np. foremkami do ciastek.
- Pół awokado wkładamy do miski, dodajemy ok. łyżeczkę soku z limonki i otartą skórkę z połowy limonki oraz dwie łyżeczki sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie łaczymy widelcem rozgniatając.
- 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżką sosu słodko-pikantnego z chilli.
- Każdą kanapkę smarujemy awokado, kładziemy plasterek jajka i dodajemy majonezowy sos.
- Ostatnie wykończenie to otarta skórka z zielonego ogórka i szczypiorek oraz pomidorki koktajlowe.
Smacznego!