A ona znowu gotuje Kolacje Przekąski

Mini kanapeczki z awokado, jajkiem i słodko-ostrym sosem z lekko orientalnym twistem

Te kanapki to pełnia doznań w jednym kęsie! Mamy lekką cierpkość z limonki, ostrość i słodycz z sosu, chrupkość z sezamu i delikatność z jajka. Polecam, bo wyglądają niepozornie, a dają ogrom smaków.

Składniki (na ok. 10 kanapeczek):

  • 5 dużych kanapek chleba (idealnie pumpernikiel lub żytni)
  • pół miękkiego awokado
  • 2 płaskie łyżeczki sezamu
  • pół limonki (sok i skórka)
  • sól/pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • duża łyżka sosu słodko-pikantnego z chilli z Tao Tao
  • do podania: kawałek zielonego ogórka (otarta skórka)/szczypiorek/pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. 2 jajka ugotować na prawie twardo (idealnie jeżeli żółtka będą lekko miękkie).
  2. Z kanapek wycinamy mniejsze kanapeczki np. foremkami do ciastek.
  3. Pół awokado wkładamy do miski, dodajemy ok. łyżeczkę soku z limonki i otartą skórkę z połowy limonki oraz dwie łyżeczki sezamu. Doprawiamy  solą i pieprzem i wszystko dokładnie łaczymy widelcem rozgniatając.
  4. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżką sosu słodko-pikantnego z chilli.
  5. Każdą kanapkę smarujemy awokado, kładziemy plasterek jajka i dodajemy majonezowy sos.
  6. Ostatnie wykończenie to otarta skórka z zielonego ogórka i szczypiorek oraz pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

Leave a Reply