A ona znowu gotuje Desery Drożdżowe Przekąski Śniadania

Bułeczki piernikowe z żurawiną i orzechami

Święta tuż za rogiem, więc czas na wypieki z korzenną nutą. Zamiast zaczynać od pierniczków, bo przecież one mimo wszystko największą przyjemność sprawiają w Święta, postawiłam na drożdżowe bułeczki. Cały dom pachnie korzennymi nutami, aż uśmiech sam pojawia się na buzi 🙂

Składniki (na 8 sporych bułeczek):

  • 125g mleka
  • 40g cukru
  • 20g drożdży świeżych (albo ok 5g suchych)
  • 350g mąki
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka (2 do ciasta, 1 do posmarowania)
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (ja robię swoją kompozycję, ale kupna też będzie dobra)
  • szczypta soli
  • 2 garści żurawiny
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zaczynu – w małym garneczku odrobinę podgrzewamy 125g mleka, dodajemy cukier, drożdże, płaską łyżkę mąki i mieszamy, aż wszystko się połączy. Zostawiamy na ok 15 min, aż zaczyn zacznie pracować i rosnąć.
  2. W między czasie rozpuszczamy 50g masła.
  3. Do dużej miski wsypujemy 350g mąki, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, szczyptę soli i mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawę w mące. Dodajemy zaczyn, dwie garści żurawiny, 2 jajka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mimo wyrabiania nadal mocno się klei podsypujemy mąką.
  4. Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w misce przykrytej lekko nawilżoną ściereczką do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę – w sezonie grzewczym polecam parapet nad kaloryferem albo bliskość ściany gdzie idą rury :P)
  5. Włączamy piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  6. Jak ciasto już pięknie wyrosło wyjmujemy je z miski i lekko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Można ukulać zwykłe bułki, można skorzystać z mojego sposobu, czyli zawijas (zdjęcie poniżej) i układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

    Każdą bułkę dokładnie smarujemy jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  7. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach 30 minut bez termoobiegu.
  8. Proponuję podawać z masłem i powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *