Smażona ryba z lekkim twistem, do tego zdrowe frytki z piekarnika i jakże potrzebne w okresie jesiennym kiszonki, czyli kapusta kiszona z dodatkiem marchewki. Takie połączenie tradycyjnej piątkowej ryby jak u mamy z ulubionymi przez wszystkich frytkami.
Składniki (na 4 porcje):
- 6 płatów filety z mintaja lub dorsza
- zalewa: woda/mleko
- 3 łyżki musztardy (najlepiej miodowej)
- sól/pieprz
- panierka: mąka pszenna/jajko/tarta bułka
- dodatek do ryby: masło/czosnek/zielona pietruszka
- 8 dużych ziemniaków
- do frytek: 4 łyżki oliwy/ 2 płaskie łyżeczki soli/ 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki/ 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej (albo chociaż kilka godzin przed gotowaniem) rybę zamoczyć w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół (ilość zależy od wielkości miski i ryb) tak żeby ryby były całkiem przykryte.
- Obieramy 8 dużych ziemniaków, kroimy w słupki i zalewamy woda w dużej misce, dokładnie płuczemy, osuszamy. Osuszone frytki wkładamy z powrotem do miski, dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę suszonego czosnku. Dokładnie nacieramy ziemniaki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia pojedynczą warstwę.
- Włączamy piekarnik na 220 stopni góra-dół i wstawiamy frytki. Pieczemy ok. 25 – 30min sprawdzając co jakiś czas frytki. Na koniec warto włączyć na chwile termoobieg, aby frytki były bardziej chrupiące.
- W międzyczasie, kiedy pieką się frytki, zajmujemy się ryba i surówką. Każdy filet dokładnie sprawdzamy czy wszystkie ości są wyjęte, następnie dokładnie solimy i pieprzymy ryby. Na koniec wcieramy w każdy płat musztardę i zabieramy się za panierowanie.
- W 3 płaskich miskach przygotowujemy mąkę, jajko i tartą bułkę. Każdy filet najpierw dokładnie obtaczamy w mące, później jajku i na koniec tarta bułka. Tak przygotowane ryby smażymy. Ważne, aby najpierw bardzo mocno rozgrzać patelnie i dopiero wlać olej i smażyć ryby.
- Masło ucieram z 1 ząbkiem czosnku i łyżka zielonej pietruszki. Idealnie podbije smak ryby.
- Kiedy frytki są gotowe podajemy całe danie. Frytki, ryba z masełkiem czosnkowym i surówka z kapusty kiszonej – danie kompletne!
Smacznego!